چکیده: یکی از مهم ترین عوامل آسیب به تارهای صوتی استفاده غلط و بیش از حد از مکانیسم صداسازی می باشد. بدین منظور آگاهی از سبک های آسیب زننده صداسازی به عضلات حنجره و تارهای صوتی ضروری است. موارد آسیب زننده در قالب دو واژه Misuse و Abuse صوتی معرفی می شوند.
متن اصلی: صداسازی حاصل از ارتعاش تارهای صوتی با کمک هوای بازدمی و حرکت تارها به سمت هم با کمک غضروف های مربوطه و انقباض عضلات می باشد. نزدیک و دور شدن تارهای صوتی از هم باید کاملا آرام و بدون فشار انجام شود. عوامل گوناگونی مانع از این حرکت بدون فشار می شوند. به طور کلی مفهوم آسیب به تارهای صوتی حاصل از صداسازی نامناسب به کمک دو واژه Misuse و Abuse تعریف می شود.
- Misuse صوتی:
- برخورد شدید تارهای صوتی در شروع کلام(Hard Glottal Attack): این مورد در تولید واکه ها(شش صدای َ ُِ آ-آی-او ) در شروع کلام بیشتر دیده می شود. خروج ناگهانی هوا از بین تارهای صوتی و تلاش فرد برای محکم ادا کردن کلام در تولید کلماتی که با این شش صدا شروع می شوند(مانند آسمان)، منجر به برخورد شدید تارهای صوتی به یکدیگر می شود. این سبک صداسازی به خصوص در شروع کلام در گذر زمان می تواند التهاب در لبهی تارهای صوتی و شکل گیری ضایعات خوش خیم ایجاد کند.
- تغییر وضعیت عمودی حنجره در گردن: رفتارهای صوتی غلط و استفاده نامناسب از صدا منجر به افزایش تنش و انقباض غیرطبیعی عضلات حنجره می شود. فعالیت بیش از حد عضلات بالابرنده حنجره، باعث تغییر وضعیت قرارگیری حنجره در گردن شده به صورتی که حنجره در وضعیت بالا باقی می ماند. در این شرایط مراجع گزارش درد در طرفین حنجره و خستگی صوتی می دهد.
- سطح نامناسب زیر و بمی صدا: زیر و بمی بیش از حد بالا و یا بیش از حد پایین عادتی و یا عدم تغییر در زیر و بمی حین کلام در گذر زمان منجر به تنش عضلات حنجره می شود. تلاش تارهای صوتی و عضلات همراه در حفظ وضعیت ثابت که در تولید زیر و بمی عادتی نامناسب، لازم است فشاری زیادی را به حنجره تحمیل می کند.
- زیاد صحبت کردن: اگر از عضلات حنجره همانند دیگر عضلات بدن بیش از حد استفاده شود دچار تنش می شوند و کارایی مناسب را از دست می دهند. زیاد صحبت کردن منجر به گرفتگی صدا، خستگی صوتی و تلاش برای تکمیل کلام و صداسازی در انتهای روز می شود.
- آواسازی با تارهای صوتی کاذب: صوت خام، حاصل از ارتعاش تارهای صوتی حقیقی می باشد. تارهای صوتی کاذب موظف به بستن حنجره(ورودی نای) حین عمل بلع هستند. اگر این تارها به دلایل گوناگون وارد مکانیسم صداسازی شوند، صدای تولید شده بسیارگرفته و به اصطلاح دورگه شنیده می شود. همچنین در گذر زمان میزان بلندی و زیر و بمی صدا کاهش می یابد.
- Abuse صوتی:
- با صدای بلند صحبت کردن: به منظور افزایش بلندی صدا، تارهای صوتی با فشار به هم نزدیک شده و مانع از خروج هوای بازدمی می شوند. سپس با فاصله گرفتن تارها از هم و خروج ناگهانی هوا و ارتعاش تارهای صوتی، صدا با بلندی بالا تولید می شود. این روند اگر تکرار شونده(عادتی) باشد، منجر به التهاب مخاط حنجره و شکل گیری ضایعات بر لبه تارهای صوتی می شود.
- سرفه و گلو پاک کردن عادتی: سرفه، واکنش رفلکسی با هدف بیرون راندن مواد خارجی از گلو و حنجره می باشد. تکرار فرآیند خروج ناگهانی هوا از بین تارهای صوتی در سرفه های عادتی به ایجاد التهاب در مخاط حنجره کمک می کند. احساس نیاز به گلو پاک کردن به دلیل وجود ترشحات روی تارهای صوتی ایجاد میشود. عوامل گوناگونی مانند بازگشت اسید معده، واکنش های آلرژیک و ورم مخاط تارها، عفونت مجرای تنفسی فوقانی و یا سایر بیماری ها می توانند این حس را ایجاد کنند. هنگام گلو پاک کردن تارهای صوتی با فشار به هم نزدیک شده و به هم ضربه می زنند که این ضربه های مکرر در گذر زمان به مخاط حنجره آسیب وارد می کنند. در برخی افراد گلو پاک کردن به عادت تبدیل می شود و فرد از لحاظ روحی فکر می کند با این کار کیفیت صدایش بهتر می شود. مراجعه به پزشک متخصص برای دریافت درمان متناسب با نوع مشکل، به منظور کاهش و یا حذف عوامل ایجاد سرفه و گلو پاک کردن لازم است.
- جیغ و فریاد زدن: مکانیسم فریاد زدن تقریبا مشابه با بلند صحبت کردن است با این تفاوت که در فریاد زدن شدت خروج ناگهانی هوا و برخورد شدید تارهای صوتی به یکدیگر بیشتر است. التهاب مخاط و لبه تارهای صوتی می توانند به شکل گیری ضایعات تارهای صوتی کمک کند.
- تماشاچیان و ورزشکاران مسابقات ورزشی: فریادهای بلند تماشاچیان معمولا با فشار زیاد و زیر و بمی بالا صورت می گیرد که مانند تمام موارد ذکر شده در صورت تکرار، منجر به التهاب و ورم مخاط تارهای صوتی می شود. اعمال فشار بر عضلات حنجره در بین ورزشکارانی که حین فعالیت صداسازی دارند(وزنه برداری، تنیس و گلف) هم گزارش می شود. این موضوع که ورزشکاران در سر و صدای محیط ورزشگاه باید با صدای بلند با یکدیگر صحبت کنند هم میتواند منجر به آسیب صوتی شود.