گفتاردرمانگرها یا آسیب شناسان گفتار و زبان، متخصصین در حیطه ارتباط و مهارت های ارتباطی هستند.
گفتاردرمانی با همه سن افراد از نوزادی تا سالمندی در ارتباط است. گفتاردرمانگر بسیاری از انواع اختلالات ارتباطی و بلع را درمان می کند. این اختلالات شامل:
- اختلالات تولید صداهای گفتاری یا اختلالات تلفظی: اینکه ما چگونه صداها را درکنار یکدیگر گذاشته و کلمات را شکل می دهیم. از دیگر نام های این اختلال می توان به اختلالات تولیدی، اختلالات واجی، آپراکسی گفتار و دیزارتری اشاره کرد.
- اختلالات زبانی: اینکه ما چگونه چیزی را که می شنویم و می خوانیم، می فهمیم و اینکه ما چگونه از کلمات برای برقراری ارتباط و رساندن مفهوم و منظور ذهنی خود استفاده می کنیم. در بزرگسالان با آسیب های سکته مغزی این اختلال آفازی نام دارد.
- اختلالات یادگیری: اینکه مهارت ما در خواندن و نوشتن همچون روخوانی روان و صحیح، درک مطلب خوانده شده، دیکته و هجی کردن کلمات و آگاهی واجشناسی چقدر است.
- اختلالات ارتباطات اجتماعی: اینکه ما چگونه قواعد و قوانین اجتماعی مثل نوبت گیری، ارتباط چشمی و زبان بدن را رعایت می کنیم. همچنین نحوه و ادبیات ما حین صحبت با افراد مختلف مثل معلم، دوست و رئیس نیز در این زیرگروه قرار می گیرد. به این حیطه از ارتباط، کاربرد زبان نیز می گویند.
- اختلالات صدا (صوت): صدای شما چگونه به نظر می آید. گرفتگی در صدا یا احساس درد حین حرف زدن، داشتن صدای بلند یا صدای ضعیف و همچنین داشتن آسیب های فیزیولوژیک در تار صوتی و حنجره همچون کیست، نودول، پولیپ و غیره از مواردی هستند که توسط گفتاردرمانگر در تیم درمانی همراه با متخصص گوش و حلق و بینی مورد بررسی قرار می گیرند.
- لکنت یا ناروانی گفتار: اینکه گفتار ما چقدر روان است. فرد لکنتی دارای علائمی همچون تکرار صدا، کشش صدا و گیر در گفتار خود است که ارتباط کلامیاش را دچار مشکل کرده است. بسیاری از کودکان در سن 2 تا 6 سالگی دچار این اختلال می شوند و در صورت گذشت 6ماه از شروع لکنت باید به آسیب شناس گفتار و زبان مراجعه کنند.
- اختلالات شناختی: اینکه ذهن ما چقدر متناسب با سنمان کار می کند. مشکلاتی همچون نقص در حافظه، توجه و تمرکز، حل مسئله، طبقه بندی ذهنی و دیگر مهارتهای ذهنی در این دسته قرار می گیرند.
- اختلالات بلع و خوردن: اینکه فرد (نوزاد، کودک، بزرگسال و سالمند) چقدر میتواند مایعات و جامدات خوراکی را بمکد، بجود و قورت دهد(ببلعد). اختلال بلع که دیسفاژی نیز نام دارد در سلامتی فرد همچون آسپیره کردن مواد غذایی، وزن و رشد کلی بدن تاثیر مستقیم دارد.
در صورتی که خود، کودکتان و یا عزیزانتان با هر یک از اختلالات بالا مواجه بوده و مداخله دریافت نمی کنند با ما تماس بگیرید.
محمد معز شهرام نیا،کارشناس ارشد آسیب شناسی گفتار و زبان
09023144304