Slide

سرطان حنجره

چکیده: سرطان حنجره که بارزترین ویژگی آن گرفتگی صدای طولانی مدت به خصوص در افرادی که از سیگار و سایر دخانیات استفاده می ­کنند، به عنوان یکی از سرطان­ های سر و گردن سالیانه منجر به فوت افراد مبتلا می ­شود. این سرطان اگر در مراحل اولیه شناسایی شود با مداخلات جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی کنترل شده و برای جلوگیری از عود آن، مراجعه به پزشک گوش و حلق و بینی و بررسی ماهانه و سالانه حنجره ضروری است.

توضیح: سرطان حنجره به عنوان یکی از سرطان ­های سر و گردن سالانه 1/3 درصد از بیماران مبتلا به سرطان را به خود اختصاص می ­دهد. شیوع این نوع سرطان در مردان 4 برابر بیشتر از زنان  و بارزترین ویژگی این سرطان گرفتگی صدا طولانی مدت است. عامل اصلی ایجاد کننده آن، استفاده از سیگار و سایر دخانیات می ­باشد. علاوه بر سیگار، مصرف نوشیدنی­ های الکلی، تنفس آلاینده ­های محیطی و گازهای سمی، تعشعشات رادیواکتیو، ریفلاکس مزمن و پاپیلومای حنجره در گذر زمان می­توانند منجر به این نوع سرطان شوند. با توجه به اهمیت بالای حنجره در مکانیسم آواسازی، بلع و محافظت از راه هوایی، درمان آن بسیار مهم و حیاتی است. اگر این سرطان در مراحل اولیه شناسایی شود با اقدامات جراحی میکروسکوپی و پرتو درمانی قابل درمان و کنترل است. در مراحل پیشرفته تر علاوه بر موارد ذکر شده شیمی درمانی هم می ­تواند به روند درمان کمک کرده و مانع از برداشت کامل حنجره شود.

با توجه به محل به وجود آمدن تومور سرطانی در حنجره، این سرطان به سه گروه تومور بالای چاکنای(Supraglottic Tumors)، تومور چاکنای(Glottic Tumors) و تومور زیر چاکنای(Subglottic Tumors) تقسیم می­ شوند.

1.تومور بالای چاکنای(Supraglottic Tumors): تومور در سطح اپی­گلوت، تارهای صوتی کاذب، سطح آریتنوییدها و بافت متصل کننده آریتنویید به اپی­گلوت(aryepiglottic folds) دیده می ­شود.

علایم همراه: تغییر در کیفیت ادارکی صدا به خصوص گرفتگی صدا، احساس زخم و درد در گلو، مشکلات بلع غذا، کاهش وزن، درد گوش، تنفس بدبو و در برخی از موارد توده­ در گردن از ویژگی ­های این سطح از سرطان حنجره می ­باشد. در این سطح از قرارگیری تومور ممکن است کاهش و یا حذف حرکت تارهای صوتی نیز مشاهده شود.

مداخلات تشخیصی و درمانی: ضایعه با کمک تصویربرداری حنجره(لارینگوسکوپی) مشاهده شده و برای تعیین دقیق محل، وسعت و نفوذ تومور به لایه­ های درونی بافت از سی تی اسکن استفاده می ­شود. در ادامه با کمک نمونه برداری از بافت مشکوک و قطعی شدن بدخیمی تومور، اقدامات جراحی میکروسکوپی(از بین بردن بافت با لیزر) و یا پرتودرمانی و شیمی درمانی انجام می ­شود.

2.تومور چاکنای(Glottic Tumors): تومور در سطح تارهای صوتی، قسمت قدامی و تحتانی تارها دیده می­ شود.

علایم همراه: تغییر در کیفیت ادارکی صدا به خصوص گرفتگی صدا، احساس زخم و درد در گلو، مشکلات بلع غذا، خلط خونی، درد گوش، سرفه خشک و تنگی نفس در تومورهای پیشرفته از ویژگی ­های این سطح از سرطان حنجره می­ باشد. در این سطح از قرارگیری تومور ممکن است کاهش و یا حذف حرکت تارهای صوتی نیز مشاهده شود.

مداخلات تشخیصی و درمانی: همانند سطح قبلی مداخلات تشخیصی و درمانی انجام می­ شود.

-)اگر وسعت و نفوذ توده در بافت حنجره زیاد باشد(درگیری غضروف تیرویید)، امکان حفظ حنجره نیست و با کمک جراحی حنجره به طور کامل برداشته می ­شود. در برخی از این بیماران بعد از برداشتن حنجره نیاز به دریافت شیمی درمانی و پرتودرمانی نیز هست. در این بیماران تنفس با کمک سوراخی که روی گردن ایجاد شده انجام می ­شود. بیمار برای صحبت کردن نیاز به دریافت خدمات توانبخشی دارد.

3.تومور زیر چاکنای(Subglottic Tumors): معمولا تومورهای این سطح از چاکنای به سمت پایین گسترش پیدا می­ کنند.

علایم همراه: تغییر در کیفیت ادارکی صدا به خصوص گرفتگی صدا، تنگی نفس

مداخلات تشخیصی و درمانی: همانند سطح قبلی مداخلات تشخیصی و درمانی انجام می­ شود.

برچسب‌ها:
فهرست