چکیده: صداسازی سالم در گرو هماهنگی عضلات حنجره و مکانیسم تنفس است. اگر ارتعاش تارهای صوتی توسط هوای بازدمی و حرکت آنها به سمت یکدیگر با کمک عضلات مربوطه، ناهماهنگ و پر تلاش باشد کیفیت صدای تولیدی مطلوب نیست. تنش در عضلات حنجره منجر به تولید صدای گرفته و نفس آلود می شود.
متن اصلی: عضلات حنجره در فرآیند صداسازی نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. اگر هماهنگی عضلات و میزان انقباض آنها مختل شود، کیفیت صدای تولید شده گرفته می باشد. این انقباض غیر طبیعی علاوه بر گرفتگی صدا، درد در ناحیه گردن و خستگی صوتی را به همراه دارد.
نشانه ها: به علت انقباض غیرطبیعی عضلات، تار صوتی حین آواسازی کاملا به یکدیگر نمی رسند و این انسداد ناکامل تارها و وجود فضای سرتاسری بین آنها باعث خروج هوا از بین تارآواها می شود. در نتیجه این امر، کیفیت صدای تولید شده گرفته و نفس آلوده به گوش می رسد. علاوه بر تاثیر بر کیفیت صدا به دلیل کاهش کیفیت صدا، فرد تلاش و تقلای زیادی برای انتقال کلام به کار برده و در مدت زمان کوتاه صداسازی، خستگی صوتی به همراه درد ایجاد شده و خروج نامناسب هوا از بین تارهای صوتی خشکی مخاط به همراه دارد. این روند مختل صداسازی تکرار شده و منجر به مزمن شدن انقباض غیر طبیعی عضلات و کاهش بیشتر کیفیت صدا در گذر زمان می شود. لازم به ذکر است در موارد شدیدتر کوتاه شدن طول تارهای صوتی حین آواسازی در تصاویر حنجره دیده می شود.
همچنین با ضعیف شدن صدا و کاهش کیفیت آن و افزایش تلاش و تقلای گوینده برای صداسازی، این امکان وجود دارد لبه تارآواها آسیب دیده و منجر به شکل گیری ضایعات خوش خیم مانند ندول و پولیپ شود.
عوامل ایجادکننده: عوامل گوناگونی منجر به ایجاد و حفظ تنش عضلات حنجره می شوند. استفاده غلط از صدا که شامل بلندی صدا و زیرو بمی نامناسب، آواسازی پر تلاش و تقلا، حجم کلام بالا می باشد، در گذر زمان این نوع از اختلال صوتی را ایجاد می کند. فشارهای عصبی و استرس های کنترل نشده محیطی نیز تاثیر بسیاری بر عضلات حنجره داشته و می تواند به مزمن شدن اختلال صوتی حاصل از تنش عضلات صداسازی کمک کند.
درمان: گفتاردرمانی با ارائه تمرینات آرام سازی عضلات حنجره و آموزش استفاده صحیح از مکانیسم آواسازی به کاهش و حذف تنش موجود کمک می کند و در ادامه درمان کیفیت صدا به حالت طبیعی برمی گردد.